Brezbrižno vesolje / Indifferent universe

Galerija Layerjeve hiše 17. 12 2021 – 29. 1. 2022

Video: Hanna Juta Kozar

Photo: Maša Pirc

Umetniški projekt akademske slikarke Mete Šolar, Brezbrižno vesolje, sestoji iz serije slik manjših in srednjih formatov v tehniki akrila in olja ter poslikanih mask.

Najnovejša serija slik je rezultat reflektiranja pomena človeške podobe v sodobni družbi. Barvni vzorci prekrivajo figure in portrete, ki s tem tudi sami postanejo del vizualnega šuma. Na nekaterih slikah pa obrazni del ostane prazen, luknja, ki kaže podslikavo ali celo samo platno. Slike gledalcu ponujajo vpogled v osebni svet umetnice in ustvarjajo dialog med stališči o ženski identiteti in izgubljanju le-te v svetu množičnih podob, poleg tega pa se dotikajo tem odnosov in iskrenosti. Vzorci delujejo kot maska, ki prekrije obraz in s tem zabriše prepoznavne individualne poteze. Oči, ki najprej pokažejo osebnost se na delih skoraj ne pojavijo. Usta ostanejo na nekaterih slikah vidna, kot da figure iščejo način, da bi vseeno spregovorile ali pa vsaj zadihale v tem brezbrižnem vesolju.

Poleg slik pa bo razstavljena tudi serija poslikanih mask. V zadnjih dveh letih so nastale maske na katere je avtorica naslikala različne grimase. Maske pokažejo ravno to, kar portreti zakrijejo. Izraze na obrazu, čustva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s